روش های تست زنی در آزمون های چهار گزينه ای

ساخت وبلاگ

به عقیده‌ی اكثر متخصصان، نوع یادگیری، مبنا و اساس موفقیت به شمار می‌رود، ولی نمی‌تواند به تنهایی كافی باشد. در این میان، آشنایی با اصول و تكنیك‌های پاسخ‌گویی به آزمون‌های تستی از جایگاه به سزایی برخوردار است. به عبارت دیگر، فقط خواندن كفایت نمی‌كند و فرد با هر ضریب هوشی، هر چقدر هم مطالعه کند، اگر به فنون اولیه‌ی پاسخ‌گویی به سؤالات مسلط نباشد، مسلماً نتیجه‌ی متناسب با تلاش خود را كسب نخواهد كرد. پس دانستن این اصول برای هر دانش‌آموزی در مقاطع مختلف تحصیل، نه تنها لازم، بلكه امری ضروری است.
 

دانش‌آموزان برای اینكه بتوانند نتایج مطلوبی در آزمون‌های تستی و مخصوصاً كنكور كسب کنند، باید سه اصل اساسی را مد‌نظر قرار دهند.این اصول به ترتیب عبارتند از: دانش، سرعت و دقت.

 

چقدر با آزمون‌های تستی آشنا هستید؟

آزمون‌های عینی یا تستی، آزمون‌هایی هستند كه از شیوه‌ی بازشناسی بهره می‌گیرند و فرد بایستی پاسخ صحیح را از بین پاسخ‌های ارائه شده، بیابد؛ ولی نكته‌ی مهم این است كه در آزمون‌های تستی، پیدا كردن پاسخ، كار ساده‌ای نیست، زیرا انتخاب و طرح گزینه‌ها، بسیار دقیق می‌باشد. در آزمون‌های چند‌گزینه‌ای، قدرت انتخاب بیش‌تر می‌شود و فرد می‌تواند با استدلال، چند گزینه را حذف کند. آنچه در این آزمون‌ها اهمیت دارد، شیوه‌ی ارائه‌ی گزینه‌هاست. 

در آزمون‌های چهار‌گزینه‌ای، معمولاً یك گزینه‌ی 100 درصد درست و یك گزینه‌ی 100 درصد غلط وجود دارد. دو گزینه‌ی دیگر به نحو جالبی به دو گزینه‌ی فوق، نزدیك‌تر است یعنی یك گزینه‌، بسیار به گزینه‌ی غلط، نزدیك است و یك گزینه، به پاسخ درست، بسیار نزدیك است. حذف گزینه‌ی غلط و نزدیك به غلط، نسبتاً ساده است ولی انتخاب گزینه‌ی صحیح از گزینه‌ی نسبتاً صحیح، كار مشكلی است. زیرا این گزینه، طوری انتخاب شده كه اگر فرد سؤال را خوب درك نكرده باشد یا به نكات كلیدی سؤال خوب توجه نكرده باشد، به جواب غلط می‌رسد و بسیاری از داوطلبان، چون پاسخ مورد‌نظر را در بین پاسخ‌ها مشاهده می‌كنند، بلافاصله انتخاب می‌كنند. این نكته بسیار قابل اهمیت است و فرد بایستی برای رفع شك و تردید، سؤال را مجدداً بخواند، نكات كلیدی را دقت كند و پس از تحلیل سؤال، پاسخ اصلی را انتخاب كند و در صورت شك و تردید، بهتر است (در صورت وجود نمره‌ی منفی) اصلاً پاسخ ندهد. 

آماده شدن برای امتحانات عینی یا تستی

1-نكات مهمی كه قبلاً یادداشت كرده‌اید و زیر آن‌ها خط كشیده‌اید، مجدد مرور كنید.

2-تمام تعاریف و اصطلاحاتی كه با نگارش خاصی (خطوط كج یا پررنگ) نوشته شده، بخوانید.

3-با سؤالات مختلف تستی، آشنا شوید و تمرین کنید.

4-میزان زمان صرف شده‌ی خود را برای هر آزمون، یادداشت كنید و سعی كنید، سرعت خود را بالا ببرید.

5-نكان مهم زیر‌نویس شده یا زیر‌تصاویر و فرمول‌ها را با دقت به خاطر بسپارید.

6-سعی كنید ابتدا مطالب را به طور كلی بخوانید تا اصل مطلب در ذهن شما سازماندهی شود و سپس به جزئیات و نحوه‌ی ارتباط جزئیات با اصل مطلب بپردازید.

7- مطالب را به صورت سلسله مراتبی بخوانید و گاهی رابطه‌ی عكس و مستقیم مطالب را با هم، بیابید.

8-سعی كنید از روش مكان‌ها و كلمات كلیدی، به خوبی بهره بگیرید و قبل از آزمون، مرور ذهنی داشته باشید.

 

شیوه‌ی گذراندن آزمون‌های عینی یا تستی

شاید اولین سؤالی كه به ذهن‌تان خطور كند، این باشد كه از كدام دفترچه شروع كنیم؟ در صفحه‌ی اول دفترچه‌ی سؤالات عمومی هر گروه، تعداد سؤال هر درس و زمان پیشنهادی پاسخ‌گویی به آن نوشته شده است. دروس عمومی به ترتیب ادبیات، عربی، دینی و زبان‌انگلیسی می‌باشد كه از هر كدام، 25 سؤال را در دفترچه به خود اختصاص داده‌اند. اگر شما بخواهید به ترتیب دفترچه پیش بروید، ابتدا باید سؤالات ادبیات را پاسخ‌گو باشید. سپس عربی، دینی و در آخر هم زبان. این روش برای زمانی كه روی همه‌ی دروس به یك اندازه مسلط هستید، مؤثر واقع خواهد شد. اگر شما بخواهید از درسی كه تسلط بیش‌تری دارید، شروع كنید، باید به سراغ شماره‌ی آن تست‌ها بروید. این روش، روش دوم است كه اگر شما در درسی تبحر دارید، می‌توانید آن را انتخاب كنید. 

البته این روش، مخالفانی دارد و دلیل مخالفت خود را این‌گونه مطرح می‌كنند كه اگر سؤالات درسی كه انتخاب كرده‌اید، مشكل بود و نتوانستید خوب جواب دهید، روحیه‌ی خود را از دست می‌دهید و به ضرر شما تمام می‌شود. این كه كدام روش را انتخاب می‌كنید، به خودتان بستگی دارد. سعی كنید در كنكورهای آزمایشی، هر دو روش را امتحان كنید و ببینید كدام روش برای شما مناسب‌تر است. قبل از شروع آزمون، با این مسأله كنار بیایید كه قرار نیست شما تك تك سؤالات را بلد باشید و خالی گذاشتن، بهتر از غلط زدن و كسب نمره‌ی منفی است. به یاد داشته باشید كه حتی رتبه‌های برتر كنكور هم نمی‌توانند به همه‌ی سؤالات، پاسخ صحیح دهند و در سال‌های اخیر با مفهومی شدن سؤالات، كنكور به سمتی پیش می‌رود كه نتوانید درصد 100 را كسب كنید.

 

در هنگام پاسخ‌گویی به سؤالات، ممكن است سه حالت پیش آید:

الف) تست‌های ساده:تست‌هایی كه با خواندن آن‌ها، راه‌حلش ا تشخیص می‌دهید و می‌توانید در زمان استاندارد یا كمتر، پاسخ دهید. به تست‌هایی ساده می‌گویند كه حل این تست‌ها در اولویت اول است.

ب) تست‌های زمان‌بر یا وقت‌گیر:تست‌هایی كه یا آشنا به نظر می‌رسند و یا شما جواب آن ها را بلد هستید ولی تشخیص می دهید که برای پاسخ به چنین سؤالاتی باید زمان و انرژی بیش‌تری را صرف كنید. در كنار این‌گونه تست‌ها، علامت (*) بگذارید و به سراغ تست بعدی بروید.

ج) تست‌های دشوار یا ناآشنا:این‌گونه تست‌ها، تست‌هایی هستند كه با آن‌ها آشنا نیستید یا جواب آن‌ها را نمی‌دانید. در كنار این نوع تست‌ها، علامت (**) بگذارید.

د)در مرحله‌ی اول پاسخ‌گویی به تست‌ها، فقط به تست‌های ساده پاسخ دهید و از حل تست‌های وقت‌گیر و دشوار خودداری كنید. زمانی كه به تمامی سؤالات ساده‌ی یك درس پاسخ دادید، هنوز زمانی از وقت استاندارد باقی مانده است، پس از آن به سراغ درس بعدی بروید. زمانی كه تمامی دروس به این روش تمام شد، آنگاه به سراغ تست‌هایی با علامت (*) بروید و آن‌ها را حل كنید. اگر باز هم زمان داشتید، به سراغ تست‌های (**) بروید.

■سؤالات را به طور اجمالی بررسی كنید و بر اساس تعداد و زمان سؤالات، پاسخ‌دهی را آغاز كنید.

■حتماً قبل از اینكه به گزینه‌ها نگاه كنید، ابتدا سؤال را بخوانید و به آن پاسخ دهید، سپس پاسخ خود را با گزینه‌ها مقایسه كنید. این‌كار باعث می‌شود، گزینه‌های غلط، سازمان ذهنی شما را به هم نریزد.

■هنگام بررسی گزینه‌ها، گزینه‌های غلط را حذف كنید.

■قبل از هر‌گونه اقدام به پاسخ‌گویی تست‌ها، تمام اجزای سؤال را بخوانید.

■در تقسیم زمان برای پاسخ‌گویی به تست‌ها، توجه داشته باشید كه زمان برای حل هر تست، متفاوت است.

■محاسبات عددی را با دقت و تمركز انجام دهید. در تست‌های ریاضی، یك روش كار مشخص داشته باشید تا دچار سردرگمی نشوید ( مشكل عمده‌ی دانش‌آموزان در ریاضی این است كه صورت مسأله را درك نمی‌كنند).

■برخی از تست‌ها، طولانی هستند و محاسبات آن‌ها، وقت‌گیر است. بنابراین در برخورد با این‌گونه تست‌ها، نگران نشوید. اشتباهی كه معمولاً داوطلبان قوی انجام می‌دهند، این است كه هنگام برخورد با این‌گونه تست‌ها، می‌خواهند هر طور شده، آن‌ها را حل كنند و با این كار، وقت و انرژی زیادی از دست می‌دهند. برای تعداد زیادی از دانش‌آموزان، پذیرفتن این نكته كه باید از خیر بعضی سؤالات بگذرند، سخت است و این گذشتن، نه تنها نشانه‌ی ضعف نیست، بلكه نشان‌گر مهارت و دانش فردی بالاست.

■سعی كنید، حدسی پاسخ ندهید، ولی در صوت وسوسه شدن به این‌كار، اولین حدس شما، صحیح‌ترین است؛ مگر این كه با مرور سؤال و دقت و توجه، متوجه انتخاب اشتباه خود شده، سپس پاسخ را تغییر دهید.

■از آنجا كه زمان برای یك مجموعه سؤال است، بر روی هر سؤال، زمان زیادی صرف نكنید. سعی كنید ابتدا سؤالاتی كه پاسخ آن‌ها را می‌دانید و اطمینان دارید، پاسخ دهید و سپس به سؤالاتی بپردازید كه نیاز به فكر و تجزیه و تحلیل دارد.


■كلمات كلیدی سؤالات تستی، بسیار مهم هستند، حتماً به آن ها توجه كنید، زیرا برخی از سؤالات، منفی است. یعنی شما باید گزینه‌ای را انتخاب كنید كه اصل سؤال نیست (كدام یك از موارد زیر نیست؟). كلمات هیچ‌كدام، اغلب، همیشه، غالباً، گاهی، هرگز، كمترین، بیش‌ترین، اولین، آخرین، صحیح‌تر، نمی‌باشد، جزء كلمات كلیدی است.


■گزینه‌ی اولی را كه می‌بینید، حتی اگر مطمئن هستید که درست است، زود انتخاب نكنید. حتماً ابتدا گزینه‌ها را ببینید، دوباره به سؤال نگاهی بیندازید و بعد در آخر، گزینه‌ی درست را انتخاب كنید.

■اگر بین دو گزینه شك داشتید، حتماً یكی را انتخاب كنید. اگر به طور قطع و یقین، تشخیص دادید كه دو گزینه‌، نادرست است و بین دو گزینه‌ی دیگر، شك داشتید، حتماً یكی را انتخاب كنید. برای مثال، اگر در 10 سؤال، شك بین دو گزینه را داشته باشید و شانسی آن‌ها را پاسخ دهید، بنا به قانون احتمال، به 5 سؤال پاسخ صحیح داده‌اید و به 5 سؤال پاسخ اشتباه. بنابراین 3 و 1.3(كسر) نمره‌ی مثبت برای‌تان در نظر گرفته می‌شود؛ یعنی اگر 6 یا 7 پاسخ اشتباه هم بدهید، باز هم 2 یا 2.3 نمره‌ی مثبت برای‌تان ثبت خواهد شد. پس اگر بین دو گزینه شك داشتید، یكی را انتخاب كنید.

■در حین آزمون، به نتیجه‌ی كار فكر نكنید. فقط به این موضوع بیندیشید كه دقیق‌ترین و صحیح‌ترین پاسخ را انتخاب كنید. زمانی كه ذهن شما به ارزیابی می‌پردازد و فكر می‌كنید كه فایده ندارد؛ درصدم پایین است یا بسیار خوب زده‌ام، شما را از تفكر صحیح دور می‌كند. پس نتیجه، همان خواهد شد كه شما انجام می‌دهید. عملكرد صحیح، نتیجه‌ی مطلوب به همراه می‌آورد. البته به شرط دقت و توجه زیاد، همراه با سرعت مطلوب.

■اگر وقت مرور تست‌ها را داشتید، بلافاصله پاسخ را عوض نكنید. مجدد سؤال را بخوانید و در صورت اعتماد كامل، پاسخ را تغییر دهید.

■در سر جلسه‌ی آزمون، به اینكه چرا كم مطالعه كردم یا كاش این قسمت را خوانده بودم، فكر نكنید. آن زمان از دست رفته است. به دانش خود مراجعه كنید و با دیدی روشن پاسخ دهید.

■در جلسه‌ی آزمون، به اطراف خود توجه نكنید و به پاسخ‌نامه‌ی دوستان خود نگاه نكنید، زیرا ممكن است شما را وسوسه كند كه به صورت حدسی، پاسخ دهید و ثابت شده كه نتیجه‌ی این روش، از بین رفتن سؤالات صحیح است و نتیجه آن نخواهد شد كه شما می‌خواهید.

■به موقع استراحت كنید. در شروع هر درس عمومی، 30 ثانیه و برای هر درس اختصاصی، 60 ثانیه را برای استراحت در نظر بگیرید، تا بتوانید با آن خستگی خود را رفع كنید.

■در آزمون‌های آزمایشی، سراسری یا آزاد، احتمال وجود یك یا چند تست كه پاسخ آن‌ها در بین گزینه‌ها نیست و یا تست‌هایی، غلط هستند( مانند كنكورهای سراسری84،86،87)، وجود دارد. در برخورد با این سؤالات، اصراری به حل آن‌ها نداشته باشید و از آن‌ها عبور كنید.

■جواب درست را همان موقع كه حل می‌كنید به پاسخ‌نامه انتقال دهید. از این كه جواب را ابتدا در دفترچه‌ی سؤالات وارد كنید و در پایان آزمون، آن‌ها را به پاسخ‌نامه منتقل كنید، جداً خود‌داری كنید. چون این كار در آخر آزمون، صورت می‌گیرد و احتمال اشتباه در انتقال جواب به پاسخ‌نامه وجود دارد و یا اینكه شما با كمبود وقت، مواجه می‌شوید.

■برای مرور نهایی و چك كردن نهایی، وقتی را در نظر بگیرید تا اگر در انتقال پاسخ‌ها به پاسخ‌برگ، دچار خطا شده‌اید، قادر به تغییر باشید ( توصیه می‌شود پس از ورود هر 10 سؤال به پاسخ‌برگ، یك بازنگری داشته باشید).

 

چهار عامل مؤثر برای افزایش سرعت‌عمل در تست‌زنی

1- مطالعه‌ی مفهومی و معنی‌دار كردن مفاهیم          
2- شادابی و سرحال بودن

3- تمرین و ركورد‌گیری در تست‌زنی

4- تمركز و آرامش

اشتباهات غیر‌عملی كه در آزمون‌های تستی بسیار شایع هستند، عبارتند از:


1- انتخاب گزینه‌ی هم شماره با پاسخ سؤال( پاسخ مسأله عدد 2 می‌شود، گزینه‌ی 2 را می‌زنند)

2- عجله كردن در صورت مسأله

3- " نیست" را " است" دیدن و بالعكس

4- عدم تطبیق شماره‌ی سؤال در حین انتقال پاسخ به پاسخ‌برگ

عواملی كه موجب عدم موفقیت در آزمون‌های تستی می‌شود، عبارتند از:

1- تسلط نداشتن روی مباحث درسی

2- عدم توجه به زمان

3- استرس و اضطراب

4- بی دقتی و عدم تمركز

5- شانسی پاسخ دادن به سؤالات

6- انجام عملیات به صورت ذهنی  

7- عدم دقت در پر كردن پاسخ‌برگ

 

 

نظر فراموش نشه

 

وبلاگ شخصی مهران تقوی...
ما را در سایت وبلاگ شخصی مهران تقوی دنبال می کنید

برچسب : تست زنی,آموزش تست زنی , آموزش تست زنی کنکور,آموزش تست زنی آزمون های چهار جوابی,تست زنی آزمون های چهار گزینه ای,فوت فن های تست زنی,ترفند های زدن تست,تست کنکور رو چطور بزنیم,انتخاب گزینه درست تست زنی, نویسنده : مهران تقوی بازدید : 1600 تاريخ : سه شنبه 6 خرداد 1393 ساعت: 23:37

نظر سنجی

بهترین خواننده ی ایران کیست؟